Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Bivši vojnik i MMA borac radi kao odgajatelj u dječjem domu. Ovo je njegova priča

Foto: Luka Šangulin/Index

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

Foto: Luka Šangulin/Index

''BARBA Petar, barba Petar..'' odjekuje splitskim Dječjim domom Maestral već u prvih 10 minuta kako smo stigli. Jan (6) i Sara (4) dočekali su nas sa znatiželjnim pogledima ne odvajajući se od jednog od svojih omiljenih odgajatelja kojeg od milja zovu barba Petar.

No barba Petar ima pomalo neobičnu priču koja nas je i dovela u Split. Petar Novak (29) bivši je vojnik i MMA borac koji je sve ovo zamijenio plemenitim pozivom odgajatelja i danas radi u Dječjem domu Maestral. Da nije zažalio zbog svoje odluke i da uživa u svom poslu bilo nam je jasno već iz nekoliko razmijenjenih rečenica. 

Bivši vojnik i MMA borac: ''Shvatio sam da to nije za mene''
Petar Novak rodom je iz Slavonije. Kaže kako je odmah nakon srednje škole dobrovoljno otišao u vojsku gdje je odslužio vojni rok, ali i odmah ostao kao profesionalni vojnik u sustavu. Paralelno je tih godina bio i MMA borac.

''Bio sam mlad i vidio sam kako sve funkcionira i shvatio da to nije za mene, da mi to ne leži. Iako mi je bilo odlično iskustvo maknuti se od doma, obilaziti Hrvatsku, učiti disciplinu i sve što ide s tim. Na kraju sam se vratio doma u Slavoniju i odlučio nešto upisati'', započinje svoju priču naš sugovornik.

U periodu do državne mature Petar je, kako nam govori, u slavonskom mjestu gdje je živio krenuo volontirati u jednoj udruzi za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, i tu se rodila ljubav. ''Vidio sam da mi to ide nekako i oni su pozitivno reagirali na mene, i djeca i stariji… I tijekom faksa sam radio na sličnim poslovima.

Čim sam dobio diplomu, odselio sam na more i zaposlio se u Splitu u jednom privatnom vrtiću kako bih odradio staž. No ostao sam neko vrijeme u tom vrtiću, a cilj mi je otpočetka bio doći do Maestrala jer sam u ovom poslu i započeo s djecom s teškoćama u razvoju pa mi se dječji dom Maestral sa svojim štićenicima koji imaju teške priče činio kao logičan nastavak mog puta'', govori nam odgajatelj Petar.

Cijeli članak pročitajte na index.hr