Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Covid pandemija identificirala je potencijale na koje se trebamo orijentirati u budućnosti

Damir Spudić, CFO ENNA grupe

Iza nas su razni projekti restrukturiranja i razvoja kompanija, u našem vlasništvu i operativnom upravljanju su neke od najvećih kompanija u RH čije je poslovanja vrlo uspješno

Iza nas su razni projekti restrukturiranja i razvoja kompanija, u našem vlasništvu i operativnom upravljanju su neke od najvećih kompanija u RH čije je poslovanja vrlo uspješno

Damir Spudić, CFO ENNA grupe

Zagreb, prosinac 2020. - 

Kakva su financijska očekivanja ENNA grupe za 2020. i koliko ste zadovoljni?

ENNA Grupa je u 2020. godini nastavila trend rasta poslovanja unatoč netipičnoj godini koju je obilježila COVID pandemija u cijelom svijetu te cjenovna kriza na tržištu nafte. Početkom godine ENNA Grupa je prodala djelatnost distribucije i opskrbe kućanstva plinom te se strateški orijentirala na trgovinu i opskrbu poslovnih korisnika plinom. Unatoč iznimnoj volatilnosti cijena na svjetskom tržištu plina koje su tijekom prve polovice godine bile povijesno niske, PPD Grupa kroz rast volumena poslovanja na tržištima Hrvatske, Mađarske i Švicarske očekuje poslovni rezultat i prihode na razini 2019. godine. 

COVID pandemija je identificirala neke slabosti hrvatske industrije, ali i potencijale i snage na koje se trebamo orijentirati u budućnosti. Petrokemija nije značajnije osjetila COVID pandemiju te je kroz poboljšane administrativne, prodajne i nabavne modele te uslijed niske cijene plina kao glavnog energenta nastavila pozitivno poslovanje uz skoro 315 milijuna kuna dobiti prije poreza za tri kvartala godine. Tijekom 2019. godine ENNA Grupa je započela s diversifikacijom poslovanja na segment distribucije voća i povrća te žitarica kroz ENNA Agro grupaciju. Osnivanjem tvrtke ENNA Fruit u 2020. godini te preuzimanjem postrojenja za preradu voća i povrća u Slatini i nekoliko otkupnih centara diljem Hrvatske, nastavljeno je ulaganje ENNA Grupe u proizvodnju, preradu i distribuciju voća i povrća.

Sektor transporta i logistike se također prilagodio COVID pandemiji kada je uslijed otežanog kretanja roba dio prijevoza tereta prebačen na željeznički. Međutim, za 2020. godinu se očekuje ukupan broj prevezenih vlakova na razini prošle godine. ENNA Grupa i dalje smatra djelatnost transporta strateškom te je investirala preko 3 milijuna EUR u nove lokomotive i povećala vlasništvo u Luci Ploče na 37,62%.

 U 2020. godini ste ušli u Fortenova grupu. Koji su poslovni motivi za ulazak, odnosno koji su  potencijali te grupe koji vam se čine poticajnim za investiranje?

Fortenova grupa je najveća grupacija tvrtki u regiji s najvećim brojem zaposlenih, prihodom, najvećim brojem drugih društava koji ovise o poslovanju te grupacije. Veličina grupacije i utjecaj na gospodarstvo Republike Hrvatske je po nama neupitan, a investiranje u tako veliku grupaciju sigurno ima potencijal.

S druge strane, grupacija je nedavno izišla iz procesa vjerovničke nagodbe, odnosno određenog oblika kontroliranog predstečaja, kojim je došlo u prvom redu do vlasničkog i vjerovničkog preslagivanja, dok je operativno restrukturiranje kompanija pred nama. Mi smo prepoznali trenutnu situaciju velike fragmentarnosti vlasničkih udjela, koji su uglavnom koncentrirani u rukama stranih banaka i investicijskih fondova te smo kao domaća kompanija željeli formirati značajan vlasnički udio i uključiti se u budući razvoj poslovanja. Mi smo jedina hrvatska tvrtka koja je stekla značajniji vlasnički udio Fortenove svojom investicijom, vlastitim kapitalom, živim novcem. Kao i u svim dosadašnjim projektima, smatramo da svojim ulaskom donosimo stabilnost u taj poslovni sustav što je važno za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Gdje vidite da ima prostora za napredak u povećanju efikasnosti poslovanja te velike tvrtke?

Mislim da je naš ulazak u vlasničku strukturu dobar za Fortenovu jer imamo višegodišnje iskustvo iz realnoga poslovanja u RH, iza nas su razni projekti restrukturiranja i razvoja kompanija, u našem vlasništvu i operativnom upravljanju su neke od najvećih kompanija u RH čije je poslovanja vrlo uspješno. Mislim da će našim angažmanom ostali vlasnici koji su uglavnom stranci, dobiti dodatnu dimenziju u smislu razumijevanja procesa i načina rada lokalnih kompanija.

Osim ulaska u Fortenovu, u ENNA grupi je osnovana nova tvrtka - ENNA Fruit, koja posluje u sektoru poljoprivrede. O čemu se radi?

U svibnju 2020. godine, ENNA Agro je kupila poslovanje tvrtke Marinada d.o.o., jednu od najvećih tvrtki za otkup i preradu voća i povrća u RH koja sa svojim asortimanom svježih i prerađenih proizvoda zauzima značajan tržišni udio u svim trgovačkim lancima u RH. Ovom akvizicijom nastala je tvrtka ENNA Fruit kroz koju smo spojili uvoz roba iz inozemstva s otkupom roba s hrvatskih polja i stvorili kompaniju koja u svakom trenutku može otkupiti svu domaću proizvodnju i istodobno dostatnim količinama zadovoljiti potrebe svih trgovačkih lanaca u RH.

Investiranje u sektor hrane je ideja koju smo imali već duže vrijeme, a kriza uzrokovana pandemijom COVID 19 samo je ubrzala realizaciju. RH je neto uvoznik gotovo svih vrsta voća i povrća. Naša ideja je da kroz stabilnog partnera proizvođačima, povećamo razinu domaće proizvodnje koja će biti plasirana u trgovačke lance i na taj način smanjimo ovisnost o uvozu. Našim proizvođačima potrebna je sigurnost, da ono što proizvedu bude u konačnici otkupljeno po tržišnim cijenama, jer jedino na taj način proizvođači mogu planirati povećanje proizvodnje i odlučiti se na dodatne investicije. Ako to ne postoji, a svjedoci smo da to ne funkcionira u RH, poljoprivredna proizvodnja iz godine u godinu pada, ljudi napuštaju ruralne krajeve i postajemo sve više ovisni o uvozu hrane.

Naša ideja je iskoristiti prirodne potencijale za proizvodnju koji postoje jer potražnja za proizvodima postoji. Potrebno je samo vratiti stabilnost i povjerenje u proizvođački sektor.