Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Domovi za djecu su na rubu izdržljivosti, tragični događaji dodatno su opteretili sustav

Foto: Jakov Prkić/Cropix

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

Foto: Jakov Prkić/Cropix

Četiristo deset.

Toliko se djece bez odgovarajuće roditeljske skrb prošli mjesec nalazilo u državnim domovima za djecu, pokazuju podaci Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP). Toj brojci treba još dodati 112 djece u organiziranom stanovanju te još 554 mališana u poludnevnom boravku. Sve skupa, to je 1076 djece čija imena su u sustavu, bez mjesta kojeg mogu nazvati obiteljskim domom, iako su neslužbene brojke vjerojatno i veće.

Dio njih čeka da se situacija u njihovoj obitelji normalizira pa da se mogu vratiti kući bez da žive u strahu ili u nehumanim uvjetima. Drugih su se roditelji odrekli te oni čekaju na ljude koje mogu opet zvati mama i tata. Nažalost, neki među njima čekaju i da im zaliječe ozljede, fizičke i mentalne, kako bi opet mogli biti dio društva kojem teško da ponovno mogu vjerovati.

Iz godine u godinu, broj te djece na čekanju se stalno povećava. U Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu u 2021. godini, koji predstavlja zadnje sumirane podatke, navodi se da se na dan 31. prosinca 2021. u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i centrima za pružanje usluga u zajednici nalazilo 806 djece, što je 76 više nego u 2020. godini. Među njima su najbrojnija djeca mlađa od sedam godina koje je ukupno bilo 244. Potrebno je uzeti u obzir da bi ove brojke zasigurno bile i veće da u ustanovama postoje slobodni kapaciteti za smještaj djece.

Kako se bliži kraj godine, odlučili smo istražiti situaciju u domovima za nezbrinutu djecu. U razgovoru sa sugovornicima iz sustava mogli smo doći do pet zaključaka, točnije dva problema i tri dobre vijesti.

Počnimo s problemom koji se spominje i u izvješću pravobraniteljice za djecu – prekapacitiranošću. Zagrebački Dom za djecu u Nazorovoj, koji prima djecu u dobi od 0 do 7 godina, trenutno brine za 85 djece. Njihov kapacitet je pritom 60, s time da zadnje dvije godine postoji konstantni pritisak za prihvat dodatne djece, što nam je potvrdila Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica doma u Nazorovoj.

Cijeli članak pročitajte na jutarnji.hr