Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Ima 20 godina i prva je žena u Hrvatskoj koja vozi teretni vlak. "Svi su bili protiv"

Barbara ima samo 20 godina i strojovotkinja je koja upravlja teretnim vlakovima u tvrtki ENNA Transport, koja se bavi željezničkim cargo prijevozom.

Barbara ima samo 20 godina i strojovotkinja je koja upravlja teretnim vlakovima u tvrtki ENNA Transport, koja se bavi željezničkim cargo prijevozom.

Sve je više žena koje su se odvažile i uspjele u poslovima za koje se godinama vjerovalo da su rezervirani samo za muškarce. Da se poslovi ne bi trebali dijeliti na muške i ženske, dokaz je i priča naše mlade sugovornice iz Novske koja je bila uporna i ostvarila svoje snove.

Barbara ima samo 20 godina i strojovotkinja je koja upravlja teretnim vlakovima u tvrtki ENNA Transport, koja se bavi željezničkim cargo prijevozom. Sve potrebne ispite položila je vrlo uspješno i već se dokazala na najzahtjevnijim dionicama u Hrvatskoj.

Na ovu mladu ženu u njezinoj su tvrtki vrlo ponosni, a njena odvažnost može biti inspiracija mnogima.

"Moja obitelj je ponosna iako se još nisu sasvim priviknuli na to''
Barbara nam odmah u početku govori kako ni sama nije sigurna može li objasniti kako se rodila ljubav prema vlakovima. ''Možda iz znatiželje. Zanimalo me tko vozi vlakove, počela sam na to obraćati pažnju i pomalo se javila ideja, a zatim i želja da bih možda i ja mogla probati tako nešto'', objašnjava.

Podrška obitelji nije izostala, no otkriva nam i kako se ideja nije svidjela baš svima u početku. "Kada sam kod kuće rekla da bih upisala srednju željezničko-tehničku školu, i to još za strojovođu, svi su bili protiv. Smatrali su da to nije za mene i da bih trebala upisati gimnaziju, što sam po ocjenama i mogla. Bila sam dosta tvrdoglava i na kraju mi nisu htjeli ništa braniti i podržali su me da upišem ono što želim.

Danas kada kažem da sam strojovođa i da vozim teretne vlakove, moja obitelj je ponosna iako se još nisu sasvim priviknuli na to'', govori nam kroz smijeh.

Barbara nam objašnjava kako u ovom poslu treba položiti ispit za svaku vrstu lokomotive. Sam proces obuke prije ispita traje oko 6 mjeseci, a sastoji se od teoretskog ispita i praktičnog dijela, tj. vožnje, slično kao autoškola.

Cijeli članak pročitajte na index.hr