Kod domaćeg uzgajivača provjerili smo kako prepoznati sočnu i slatku lubenicu
Iako je uvijek dobar način prepoznavanja svježine kuckanje lubenice, sočnost ovog povrća možete ustanoviti i po njezinoj glatkoći, ali i izgledu peteljke. Jedan od naših najvećih uzgajivača lubenica, iz Privlake kraj Vinkovaca, otkriva sve trikove.
Iako je uvijek dobar način prepoznavanja svježine kuckanje lubenice, sočnost ovog povrća možete ustanoviti i po njezinoj glatkoći, ali i izgledu peteljke. Jedan od naših najvećih uzgajivača lubenica, iz Privlake kraj Vinkovaca, otkriva sve trikove.
Osim uživanja na suncu i kupanja u moru, jedan od nezaobilaznih lajtmotiva svakog ljeta je sočna lubenica. U slatkim sokovima ovog ukusnog povrća rado uživaju i mali i veliki, a dobro je znati da velik udio vode koji sadržava (čak 92%) pomaže u hidrataciji organizma te se konzumacija lubenice tijekom ljetnih vrućina čak i preporučuje.
Kad sezona lubenica zakuca na vrata, često se susrećemo s vrlo važnim pitanjem, a to je - kako prepoznati slatku i sočnu lubenicu!? Odgovor smo potražili kod jednog od naših najvećih uzgajivača lubenica, Nikole Josipovića iz Privlake kraj Vinkovaca, koji nam otkriva nekoliko lako primjenjivih trikova.
U poljoprivredi od malih nogu
On se u Privlaci godinama bavi ratarstvom i povrtlarstvom. Ponosan je na svoju mnogobrojnu obitelj, koja se s njim uspješno bavi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom na oko 20 hektara, gdje uzgajaju povrtlarske kulture, a na 110 hektara uzgajaju i druge kulture. Dugogodišnja poljoprivredna tradicija i ljubav prema ovom poslu tako su našeg sugovornika dovele i do titule jednog od najvećih uzgajivača lubenica u Hrvatskoj.
- Uzgojem lubenica bavimo se oko 30 godina. S obitelji, točnije s pet sinova i snahama te unučadi, na imanju radimo od jutra do mraka. Osim lubenicama, bavimo se uzgojem paprike, kupusa, krumpira i jagoda te imamo i 20 hektara povrća na otvorenom. Biti poljoprivrednik lijep je posao, na zraku ste, ali težak je rad poljoprivrednika. Bez obzira na to koje je godišnje doba, na polju treba raditi i zimi i ljeti - govori nam sugovornik.
Cijeli članak pročitajte na portalu 24sata.