Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Najbolje tek dolazi

Antonija Glavaš

U povodu dvadesete godine postojanja i djelovanja tvrtke PPD, razgovarali smo s članicom Uprave, Antonijom Glavaš, o protekloj godini, ali i očekivanjima za budućnost

U povodu dvadesete godine postojanja i djelovanja tvrtke PPD, razgovarali smo s članicom Uprave, Antonijom Glavaš, o protekloj godini, ali i očekivanjima za budućnost

Antonija Glavaš

Zagreb, siječanj 2021. -

Iza nas je jedna po mnogočemu iznimna godina. Kako komentirate aktualni trenutak na tržištu plina?

2020. ostat će zapamćena kao godina u kojoj je cijena nafte pala ispod 30 USD/bbl, a cijene plina na spot tržištu tijekom ljeta doživjele su svoje povijesne minimume.
Izrazita volatilnost cijena plina  otvara prilike, ali predstavlja i izazove kako za kupce, tako i za trgovce i opskrbljivače plinom. Nikada kao dosad nije bilo toliko važno brzo reagirati na promjene na tržištu.  Uz takvo dinamično stanje na europskom tržištu plina, Republiku Hrvatsku očekuju i neki novi regionalni i nacionalni izazovi. Skoro puštanje u rad LNG terminala na otoku Krku otvara novi pravac za nove izvore dobave plina te će donijeti i neke novine u načinu formiranja cijene koja je u RH povijesno bila vezana za austrijski VTP. Također, očekuje nas i natječaj za izbor opskrbljivača u obvezi javne usluge jer od 1. travnja 2021. ulazimo u zadnje tri godine tzv. prijelaznog razdoblja prije potpune deregulacije cijene plina za kućanstva. Pred nama je vrlo zanimljiva plinska godina za sve sudionike na plinskom tržištu.

LNG Terminal je nedavno objavio kako je popunio sve kapacitete za naredne tri godine, te kako do 2035. već sada ima zakupljene kapacitete koji su dovoljni za održivo poslovanje tvrtke. Hoće li brzi uspjeh LNG Hrvatske dugoročno sniziti cijenu plina u Hrvatskoj i regiji? 

Drago nam je da je projekt LNG u konačnici uspio, jer to gospodarstvu i kućanstvima u RH osigurava dodatni dobavni pravac plina i realizirali smo projekt koji omogućuje diversifikaciju dobavnih pravaca ne samo za domaće tržište već i regionalno, što i je također jedan od ciljeva projekta.

Kada pričamo o utjecaju LNG-a na cijenu plina, on svakako ima utjecaj na globalno tržište i ne bih rekla da dolazak LNG broda na Krk nama u Hrvatskoj automatski osigurava nižu cijenu plina, jer se ista ne formira njegovim dolaskom, nego cijenama na globalnom i europskom tržištu kao sastavni dio komercijalnih uvjeta. Trgovanje na burzama, ponuda i potražnja su tek jedan u nizu faktora koja utječu na cijene plina . Do sada je za naše područje referentna cijena bila ona na VTP-u, tj. austrijskoj burzi plina, no to će se također mijenjati, obzirom na dolazak LNG brodova gdje će se cijena referirati na TTF. Isto tako, moramo biti svjesni da nitko neće prodati plin ispod tržišne cijene, jer uvijek postoji opcija prodaje na burzi, ako je povoljnija. Koliko će LNG terminal u RH utjecati na promjenu burzovne cijene u regiji, teško je u ovom trenutku procijeniti.

PPD je u 2020. godini prodao HEP-u dvije svoje tvrtke.

Sredinom ožujka 2020. potpisan je ugovor kojim je HEP plin d.o.o. Osijek preuzeo tvrtke PPD distribucija plina d.o.o. i PPD opskrba kućanstava d.o.o. Okrupnjavanje lokalnih distributera prirodnoga plina, koje se nastavlja i ovih dana, tijek je događaja o kojemu smo pričali ranijih godina u cijeloj Republici Hrvatskoj. Tvrtke radi osiguravanja bolje tržišne pozicije, optimiziranja troškova održavanja distribucijske mreže i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, odlučuju se na prodaju, dok druga strana koja sebe želi pozicionirati na maloprodajnom (retail) tržištu ulazi u akvizicije i često okrupnjava svoje, no ne i nužno, već postojeće područje. Mi smo se odlučili ići u drugom smjeru. Prodaja dvije PPD-ove tvrtke predstavlja novo razdoblje poslovanja za PPD grupu koja se time još snažnije usmjerila na veleprodaju i rast na inozemnim tržištima. Drago mi je što mogu reći da smo na europskoj  plinskoj sceni prepoznati kao ozbiljan partner koji ima znanje, potrebne resurse te da uspješno odgovaramo na zahtjeve koji su realni, na obostrano zadovoljstvo nas i naših partnera. Osim dugoročnog ugovora koji imamo za domaće tržište, ostvarili smo uspješnu suradnju i s novim partnerima te uspješno radimo na vanjskim tržištima.

Što očekujete u godini pred nama?

U PPD/ENNA grupaciji okupili smo jako zanimljivu ekipu ljudi. Puno je mladih, ali sada već i iskusnih profesionalaca. Nedavno smo sjeli, pogledali se u ogledalo i shvatili da smo jako zadovoljni. Okupili smo potpuno različite i jako zanimljive ljude. Uživamo u različitim iskustvima, stručnim znanjima, ukusima, životnim i osobnim odabirima... Zaljubili smo se u tu našu različitost. Zajednička nam je strast prema poslu i želja za učenjem i napretkom, no naša posebnost je što se i izvan posla rado družimo u neformalnim okolnostima! Veselimo se svim izazovima pred nama jer s toliko dobre volje i dobrih ljudi vjerujemo da najbolje tek dolazi!