Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

''Nekada dođu pregladnjela pa hranu, iz straha da je neće imati kasnije, znaju skrivati u džepove''

FOTO: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL
FOTO: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

FOTO: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

U Hrvatskoj se trenutno nalazi nešto više od 2800 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kazuju posljednji podaci Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Najviše njih smješteno je u udomiteljskim obiteljima, zatim kod pružatelja usluga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, dok neki koriste uslugu organiziranog stanovanja.

 

Slučajevi koji su zgrozili javnost

“Trenutno zbrinjavamo oko 200 djece, a najviše je onih najmlađih, u dobi do sedam godina – njih je osamdesetak, i u tom smo segmentu prekapacitirani. Tijekom 2022. godine imali smo četiri puta veći broj zahtjeva za smještaj djece nego što je to bilo, primjerice, u 2018. te prije slučajeva Pag i Nova Gradiška. Inače je godišnji prosjek oko 120, a prošle godine je bilo njih 600”, ističe ravnateljica Dječjeg doma Zagreb, Jasna Ćurković Kelava.

Podsjetimo, 2019. i 2021. godine cijelu su zemlju šokirali stravični slučajevi zlostavljanja djece sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama. U Novoj Gradiški, zbog tjelesnog zlostavljanja roditelja, život je izgubila dvogodišnja djevojčica, a dvije godine prije, četvero je djece na stravičan način stradalo na Pagu, nakon što ih je njihov otac pokušao usmrtiti.

 

Intenzivniji rad Centara za socijalnu skrb

Iz godine u godinu, broj izdvajanja djece se kontinuirano povećava, dok domovi i sustav ostaju preoptrećeni, a udomiteljskih obitelji je nedovoljno.

“Na izraziti porast brojki najviše su utjecali događaji u Novoj Gradiški i Pagu, nakon kojih su Centri za socijalnu skrb počeli intenzivnije obilaziti obitelji u kojima djeca odrastaju u lošim i neadekvatnim životnim uvjetima koja su za njih traumatizirajuća, a ponekad i opasna po život”, objašnjava Ćurković Kelava.

Upravo zbog toga, u Dječjem domu Zagreb već dulje vrijeme ne realiziraju redovite smještaje djece, već isključivo hitne slučajeve pri kojima se djeca suočavaju s najvećim rizicima u obitelji.

 

Ključna je stručna pomoć svih djelatnika

“Djeca koja dolaze k nama često su traumatizirana uvjetima u kojima su do tada živjela. Kako bi se stabilizirala, vrlo je važna pomoć svih naših stručnih djelatnika, a glavni je cilj što više skratiti boravak u domu te za djecu pronaći adekvatne obiteljske uvjete “, ističe Ćurković Kelava.

Cijeli članak pročitajte na Telegramu