Neretvanske lubenice najbolje su kad ih - napadnu jazavci! Uzgajivačima je to znak da je vrijeme za berbu
Prije se znalo dogoditi da nekolicina plantaža lubenica ostane neobrana, a to je sada nemoguća stvar jer radimo s otkupnim centrom ENNA Fruit - priča Ante čiji sin također pomaže u berbi.
Prije se znalo dogoditi da nekolicina plantaža lubenica ostane neobrana, a to je sada nemoguća stvar jer radimo s otkupnim centrom ENNA Fruit - priča Ante čiji sin također pomaže u berbi.
Lubenica je kraljica ljetnog voća i nema onog koji gasi žeđ bolje od nje. Osvježavajuća, ukusna, sočna i puna slatkog soka maksimalno hidratizira tijelo tijekom vrućih ljetnih dana jer sadrži čak 92% vode. Idealno rashlađena, lubenica je definitivno jedan od ljetnih favorita za osvježenje i prava bomba zdravlja; prepuna je vitamina i minerala te odlična zamjena za druge kalorične slastice. Iako za nju često pa i sad kažemo da je voće, ona je zapravo povrće. Bila ona nama voće ili povrće, jedno je sigurno - ne možemo zamisliti ljeto bez nje!
Na svoj izlet u dom onih pravih i domaćih zaputili smo se u dolinu Neretve, gdje se krije pravo carstvo lubenica. U ranojutarnjim satima, zrake sunca tek su provirile, a posao je skoro pa već i obavljen. Berba nije nimalo jednostavna, ali vrijedna ekipa sinkronizirano radi i sočne plodove baca ‘s ruke na ruku‘. Čim smo stigli dočekao nas je zanosan miris svježe lubenice i rečeno nam je: "Morate probati".
- Velike su vrućine pa s berbom krećemo rano ujutro i do 9 sati smo gotovi, a nastavljamo popodne oko 17 sati - objašnjava nam proizvođač lubenice Ante Šuman dok mi grickamo kockice sočnog voća.
Ante se proizvodnjom lubenice bavi već preko 25 godina, a sve je počelo u krugu obitelji i u manjim količinama. Danas vodi uspješan posao zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem još iz vrtićkih dana i kumom Robertom Šumanom. Oni su treća generacija koja se bavi proizvodnjom lubenice, a sve su digli na višu razinu.
- Sadimo na nekih 5 hektara lubenice. Ove godine proizvest ćemo 40-50 tona po hektaru, međutim kad su dobre godine to zna biti i više, do 60-70 tona po hektaru. Prva rana sorta je roman, a druga mersini. One su trenutno najzastupljenije. Sadimo još i hektar i nešto mini lubenica koje se zovu gatinjo. To je novitet i nešto novo za budućnost, a radimo ih ima 3-4 godine. Dosta se toga proda po našim trgovačkim lancima, a nešto se čak i izvozi. To je lubenica do 3 kg i sad postaje hit zato što je idealna količina ako se želi kupiti samo za jednu osobu. Dok to zaživi trebat će vremena, ali sigurno ima budućnost - govori Ante i dodaje kako nema slađe i ukusnije od neretvanske lubenice.
Cijeli članak pročitajte na slobodnadalmacija.hr.