Otkrivamo: Jedan detalj posebno utječe na okus i puninu lubenice, evo o čemu se radi
Neretvanska dolina poznata je po slatkom voću i povrću pa se upravo tamo može otkriti mnogo malih tajni o lubenicama.
Neretvanska dolina poznata je po slatkom voću i povrću pa se upravo tamo može otkriti mnogo malih tajni o lubenicama.
Internet je pun informacija o tome kako pronaći pravu, zrelu i ukusnu lubenicu. Tako se može pronaći informacija da se zapravo slatka lubenica bira po težini ploda, odnosno što je lubenica teža, to je ukusnija. Isto tako, navodno je ukusna lubenica ona koja ima izrazito žute šare po sebi. No, kao i uvijek, internet je pun mitova, a istinu treba potražiti kod stručnjaka. Neretvanska dolina poznata je po slatkom voću i povrću pa se upravo tamo može otkriti mnogo malih tajni o lubenicama.
Oni koji misle da nisu ljubitelji povrća, možda bi opet trebali razmisliti, s obzirom na to da je lubenica simbol svakog ljeta. Ipak, kako se često misli, ne radi se o voću, već o povrću, a zašto je tome tako objasnio nam je Dragan Crnomarković, direktor otkupnog centra Enne Fruit u Opuzenu koji se godinama bavi otkupom voća i povrća.
"Stvar je poprilično jednostavna. Sve što je plod jednogodišnje biljke koja se nakon berbe mora saditi ponovno smatra se povrćem, pa tako i lubenica“, objašnjava Crnomarković.
Za više detalja oko prave lubenice, ali i što zapravo znači prava lubenica, Dragan Crnomarković uputio nas je Anti Šumanu zvanom Ćika, koji se već desetljećima tradicionalno bavi upravo domaćim lubenicama.
"Evo baš ste me u poslu zatekli, moram nešto obaviti, pa vas zovem. Vozim neke radnike, dajte mi desetak minuta ako nije problem“, teško je bilo doći do Ćike jer, kaže, radi se stalno i nema stajanja, ali za pravu domaću lubenicu svi se vole oznojiti. Ante ima svoj OPG u Kominu, mjestu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje pripada Pločama. Za ovaj posao nije mu teško odvojiti vrijeme, a ponekad u polju lubenica provede i cijeli dan, koji mu često počinje već od 5 sati ujutro.
Cijeli članak pročitajte na index.hr.