Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Ovako djeca odrastaju u SOS Dječjim selima

Foto: SOS Dječje selo Hrvatska

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

Foto: SOS Dječje selo Hrvatska

Broj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi je u porastu i zahtjevi za ustanove koje brinu o njima su sve veći. Nakon što su nam svoju stranu priče ispričali ravnatelji dječjih domova, odlučili smo provjeriti kakva je situacija u SOS Dječjim selima. U Hrvatskoj imamo dva SOS Dječja sela, u Lekeniku i Ladimirevcima, a u članku donosimo priču o tome kako djeca odrastaju u ovim ustanovama i po čemu se one razlikuju od klasičnih dječjih domova.

U SOS Dječjim selima u Hrvatskoj trenutno odrasta 142 djece

Priča s dječjim selima počela je nakon 2. svjetskog rata, kad je Hermann Gmeiner želio pomoći nezbrinutoj djeci koja su izgubila dom, sigurnost i obitelj. Osnovao je prvo SOS Dječje selo u mjestu Imst u Austriji 1949. godine, a priča se otud počela širiti. U Hrvatskoj Udruga SOS Dječje selo djeluje od 1992. kao član SOS-Kinderdorf Internationala, najveće svjetske nevladine organizacije, koja djeluje u 138 zemalja.

Kod nas je prvo SOS Dječje selo otvoreno u Lekeniku 1992., a tri godine kasnije i u Ladimirevcima, malom mjestu između Bizovca i Valpova. Oba sela u Hrvatskoj imaju po 15 SOS kuća. U njima trenutno odrasta 142 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a tijekom posljednjih 30 godina ova SOS Dječja sela bila su dom za 870 djece.

"Djevojčice i dječaci različite dobi žive zajedno kao braća i sestre"

Djeca im dolaze prema uputi centara za socijalnu skrb, a kako kažu iz Udruge, najčešće zbog zanemarivanja, zlostavljanja i siromaštva: "Svako dijete sa sobom nosi svoju priču, a mi smo tu da im pružimo sigurnost, ljubav, pripadnost i unutar SOS obitelji pokušamo zacijeliti emocionalne rane."

Prilagoditi se novim uvjetima života nije nimalo lako, pa smo željeli saznati kako pomažu djeci umanjiti stres. "Ono što im olakšava prilagodbu je činjenica da ih ne odvajamo od bioloških braće i sestara. Znači, ako je više djece izuzeto iz iste biološke obitelji (braća i sestre), oni bivaju smješteni u jednu SOS kuću i o njima skrbi jedna SOS mama", kažu nam iz Udruge.

Uvjete života nastoje učiniti što sličnijima odrastanju u obitelji: "Djeca koja s SOS mamom žive u jednoj od SOS kuća čine SOS obitelj. Obiteljske veze razvijaju se na prirodan način, djevojčice i dječaci različite dobi žive zajedno kao braća i sestre. Tu se djetetu pruža sigurnost, emocionalno toplo okruženje i osjećaj pripadnosti."

Cijeli članak pročitajte na index.hr