Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Posjetili smo dječji dom u Splitu: ''Beba od 17 dana stigla je ravno iz bolnice''

Foto: Luka Šangulin/Index

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

Foto: Luka Šangulin/Index

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj preko 2860 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb. U malim stambenim zajednicama uz podršku (SOS selo, obiteljski dom, udruge) smješteno je ukupno 240 djece, a 1963 djece smješteno je u udomiteljskim obiteljima. Svoju, makar privremenu obitelj još nema njih 661 te se nalaze u dječjim domovima diljem Hrvatske.

Brojni psiholozi ističu kako predug boravak djeteta u instituciji, posebice u ranijoj životnoj fazi, može imati teške i nepopravljive posljedice. Unatoč sigurnom okruženju i pod budnim okom brojnih stručnjaka, djeci u domovima teško što može zamijeniti život u obitelji.

Kako izgleda život djece u domu, koji su sve izazovi s kojima se svakodnevno susreću djelatnici dječjih domova te kako se djeci pokušava stvoriti obiteljsko okruženje, provjerili smo u posjetu Dječjem domu Maestral u Splitu.

''Biti ravnateljica u domu je čast i silna odgovornost, dužni smo ih zagovarati u društvu''
Maestral smo odmah s ulice prepoznali po šarenoj ogradi koja je jedan od zaštitnih znakova ovog dječjeg doma, a već pri ulasku u dom može se primijetiti da i unutra vlada jednako šareno i pozitivno ozračje. ''Trenutno u domu na usluzi smještaja boravi 70 djece, u organiziranom stanovanju 12 korisnika, a na usluzi poludnevnog boravka 59 korisnika. O njima brine 85 zaposlenika, od toga 50 stručnih radnika'', odmah nam govori ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin, prof. psihologije.

Dodaje kako se radi o odgovornom poslu, ali i poslu punom ljubavi u kojem uživa zajedno sa svojim kolegama u Domu. ''Naš posao je jako izazovan jer svako naše dijete ima posebnu priču, uvijek jako zahtjevnu i stručni radnici moraju odgovoriti upravo na zahtjeve svakog pojedinog djeteta. No upravo ta odgovornost i svetost svakog pojedinog života našeg djeteta te želja da se našem djetetu pruži sve što mi možemo, daje mi snagu da ustrajem… Biti ravnateljica u domu je čast i silna odgovornost, dužni smo ih zagovarati u društvu i svim dionicima društva približiti našu djecu kao vrijedne članove društva'', govori nam ravnateljica Maestrala.

Izazova je mnogo, a sve ih najviše motivira osmijeh na licu djeteta

Prepričava nam kako svako novo dijete unosi novu dinamiku u grupu. ''Pri dolasku u dom djeca različito reagiraju. Pojedini budu tužni, ljuti, neki uplašeni, povučeni, a bude i djece koja osjete olakšanje, mir i rado se igraju s drugom djecom i brzo se uključe u sve aktivnosti. Najvažniju ulogu u njihovoj adaptaciji imaju odgajatelji i psiholozi'', otkriva nam ravnateljica.


Cijeli članak pročitajte na index.hr