Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Prekrasne priče udomitelja i usvojitelja: "Kupili smo kombi da svuda idemo zajedno"

Foto: Index

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

Foto: Index

"Kupili smo nedavno kombi s devet sjedala jer, ako nekuda idemo, onda idemo svi, to je naš moto", kaže sedmerostruki otac Vjeko Bis iz Daruvara koji sa ženom Sabinom odgaja šest djevojčica i jednog dječaka. Troje djece je udomljeno, a četvero su njihova biološka djeca.

Sabinin posljednji porođaj kao majke u četrdesetima nije bio sasvim lak, ali uz podršku muža i kćeri znala je da to može. Ništa manje zahtjevan nije dolazak djeteta iz doma u novu obitelj. "Moraš paziti na svaku riječ, razmišljati o svakom postupku jer dijete je uplašeno, a vi nikada ne znate kroz što je ono prošlo", objašnjava Sabina dok se prisjeća susreta s novim članovima obitelji.

Počeci nisu bili laki ni obitelji Hoblaj iz Murskog Središća, ali želja za roditeljstvom nadjačala je sve strahove od nepoznatog. Marina je oduvijek sanjala da postane majka, a Vladimir je već u mladosti odlučio da će pružiti dom i ljubav djeci koja ih nemaju. Prvo su u svoj dom primili Marininog nećaka, a zatim je u njihovu obitelj stigla i prva posvojena djevojčica Barbara, "savršena beba od samo 15 dana", kako ju oboje opisuju.

Danas je pod njihovim krovom petnaestak ukućana, a kroz kuću je prošlo više od 20 djece. Neki su dalje posvojeni, neki su već odrasli ljudi koji su i sami postali udomitelji, ali za blagdane se većina uvijek vraća Marini i Vladi. "Zadnji put nas je bilo 23. Moramo se podijeliti tko dolazi koji dan inače ne bismo svi stali", kaže Marina i dodaje da, iako sama priprema obroke za mnogobrojne članove, ipak ima dovoljno ruku da joj pomognu guliti krumpire, sjeckati luk ili baciti smeće, što uvelike olakšava kuhanje za veliku obitelj. "Kad nas je u kući manje od 10, onda je prazna kuća", smije se Vlado.

Cijeli članak i video pogledajte na index.hr .