Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Ravnatelji dječjih domova: Dolazi sve više djece, imamo problem s udomiteljima

Foto: CPUZ Lipik, CPUZ Klasje Osijek

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

Foto: CPUZ Lipik, CPUZ Klasje Osijek

Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u Hrvatskoj je trenutno 2805 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 1920 ih je smješteno u udomiteljskim obiteljima (uključujući i srodničke udomiteljske obitelji), 248 djece koristi uslugu organiziranog stanovanja, a 637 ih je smješteno kod pružatelja usluga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

No ovu temu nikako ne treba gledati samo kroz brojke. Zato smo odlučili razgovarati s onima koji svakodnevno rade s tom djecom kako bi nam ispričali kakva je situacija na terenu.

Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek
Naš prvi sugovornik je Vedran Škugor iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, koji djeluje u Osijeku i okolici. Ove godine obilježili su 152 godine otkako pružaju smještaj za djecu bez odgovarajuće skrbi roditelja.

Teško je reći koliko je djece tijekom stoljeća i pol prošlo kroz njihovu ustanovu, no Vedran kaže da je svakom od njih pružena ljubav i toplina. Posebno im je drago kad im se jave bivši korisnici: "Ima jako puno lijepih priča, mnogi od njih su sada roditelji, uspješni ljudi, imaju dobre živote i pokušavaju živjeti onako kako su ih naši odgojitelji učili."

Razlozi dolaska u dom su različiti, no pokušavaju što manje govoriti o tome, a više se posvetiti djetetu: "U adaptaciju uključujemo sve, od djelatnika stručnog tima (psiholog i socijalni radnik), odgojitelja do djece s odjela, kako bi taj prvi kontakt s domom prošao što je lakše moguće. Dosta se razgovara s djetetom, upoznaje ga se s načinom rada, djeca pokušavaju prikazati kako izgleda ritam jednog dana. Činimo sve kako bi se dijete što bezbolnije adaptiralo na promjenu."

"Ovo je puno više od posla. Ovo je način života"

Nas je zanimalo imaju li dovoljno mjesta za svu djecu i dovoljno stručnjaka koji se o njima brinu. "Trenutno skrbimo za oko 190 djece kroz različite usluge koje pružamo", kaže Škugor i dodaje kako se ta brojka mijenja gotovo svakodnevno. "S njima trenutno radi 79 zaposlenika, od teta spremačica, kuhara, odgojitelja, stručnih timova do računovodstva", opisuje.

Cijeli članak pročitajte na index.hr