Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Sanja Burić na Agro Summitu: Zbog klimatskih promjena morat ćemo više ulagati u R&D

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Sanja Burić, predsjednica uprave Enne Fruit, sudjelovala je na Agro Summitu, konferenciji o poljoprivredi u organizaciji Poslovnog dnevnika. 

Sanja Burić, predsjednica uprave Enne Fruit, sudjelovala je na Agro Summitu, konferenciji o poljoprivredi u organizaciji Poslovnog dnevnika. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagreb, 27. rujna 2023. - Što poljoprivredi donose klimatske promjene i kako im se prilagoditi, kako zaposlenici pridonose uspjehu Enne Fruit te koji su najveći izazovi poslovanja na više tržišta? Neka su to od pitanja na koje je odgovore dala Sanja Burić, predsjednica uprave Enne Fruit, na Agro Summitu, konferenciji o poljoprivredi u organizaciji Poslovnog dnevnika. 

Burić je istaknula da je uspjehu tvrtke pridonijelo to što se zaposlenici dobro osjećaju u kompaniji. "Uspjeli smo stvoriti poticajno i kreativno okruženje što zaposlenici cijene", rekla je Burić i kao drugi važan faktor navela činjenicu da su uspjeli steći povjerenje proizvođača te u samo nekoliko godina ostvariti suradnju s njih više od tisuću. 

Široka suradnja nosi i svoje izazove, a to je prvenstveno pitanje usklađivanja kvalitete. 

“Svaki trgovački centar te svi naši kupci imaju propisane standarde kvalitete, a kada surađujete s mnogim malih, što voćara što povrtlara, izazovno je zadovoljiti sve propisane standarde da bi hrana mogla završiti na policama. Ti izazovi uključuju komunikaciju, praćenje tehnološke razine proizvođača. Također, mi im moramo biti i administrativna i savjetodavna podrška”, istaknula je Burić te komentirala i poslovanje na više tržišta. Naime, ENNA Fruit surađuje s trgovačkim lancima u Srbiji, BiH, Sloveniji i naravno Hrvatskoj. Usto, izvoze i u Češku, Slovačku, Nizozemsku, Austriju, Italiju te čak i u Oman, odnosno na Bliski istok.

“Prednost je što smo u svakoj državi u kojoj poslujemo orijentirani na organizaciju proizvodnje s našim proizvođačima”, pojasnila je Burić, uz napomenu da velika rasprostranjenost, Enni Fruit donosi prednosti poput širokog spektra proizvoda i njihovu dostupnost.

Kao poseban izazov u "proizvodnji na otvorenom" istaknute su klimatske promjene. Da bi efikasno odgovorili na taj izazov bit će potrebno, naglasila je predsjednica uprave Enne Fruit, ulagati u istraživanje i razvoj kako bi se proizvođači prilagodili te preorijentirali na sorte koje će biti otporne na klimatske promjene. Također morat će se okrenuti kontroliranoj proizvodnji, a velika pomoć u tim ulaganjima mogu biti fondovi Europske unije. 

Više o konferenciji Agro Summit, možete pročitati na Poslovni.hr .