Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

SOS mama iskreno progovorila o svojim iskustvima: To je teška borba

Foto: SOS Dječje selo Lekenik/Privatna arhiva

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

PPD ove zime podmiruje račune za struju i plin svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj. Tim povodom organizirali smo medijsku kampanju o odrastanju u dječjim domovima i SOS dječjim selima.

Foto: SOS Dječje selo Lekenik/Privatna arhiva

SOS mame, iako nisu biološke majke djeci o kojoj brinu, s njima stvaraju čvrste odnose temeljene na povjerenju i ljubavi. Kako često ističu, svoj posao ne smatraju klasičnim poslom s radnim vremenom, već pozivom.

Kako izgleda dan jedne SOS mame i koji su sve izazovi ovog poziva, provjerili smo iz prve ruke u razgovoru sa SOS mamom Grozdanom Kovačević, koja kaže kako se na ovaj poziv odlučila prije svega zbog pomoći djeci. 

"Ja imam odraslo dijete koje sam odgojila i postavila na noge pa sam željela svu tu ljubav, brigu i pažnju usmjeriti na djecu kojima je to potrebno. Dok sam radila posao kao SOS teta, odlučila sam se profilirati u poziv SOS mame i u tome sam uspjela", započinje svoju priču naša sugovornica.

Grozdana je u SOS Dječjem selu Lekenik ukupno 7 godina, od čega je četiri godine SOS mama. Kako se odlučila na ovaj plemeniti poziv te što je motivira svaki dan iznova da bude najbolja SOS mama djeci koja je trebaju, saznajte u nastavku.

"Želimo da znaju da su zaštićeni od svega ružnog što im se događalo dosad"


U SOS obitelji Grozdana trenutno brine o petero djece. Najmlađe dijete koje je stiglo u njenu obitelji imalo je 3 godine, a najstarije je bila djevojčica koja trenutno ima 13 godina i pohađa šesti razred. Kao SOS mama skrbila je dosad o šestero djece, a dok je radila kao SOS teta bilo ih je i nešto više. Neku je djecu čak i dopratila do kraja osnovnoškolskog školovanja te ih ispratila u SOS Zajednice mladih.

Objašnjava kako svakom djetetu koje stigne kod njih nastoje pružiti najbolju skrb: ljubav, pažnju, sigurnost i brigu. Sve ono što nije imalo u svojoj biološkoj obitelji. "Najpotrebnije im je da se ovdje osjećaju sigurno i da znaju da su zaštićeni od svega ružnog što im se događalo dosad u njihovim malim životima", zaključuje.

"Moj dan izgleda jako čarobno"


Kaže i kako djeca dolaze iz različitih okruženja, uvjeta života i različitih situacija pa je izazova puno. "Nama su najveći izazovi da pokušamo pridobiti njihovo povjerenje i da se uz nas oni osjećaju sigurno i zaštićeno. Trudimo se pružiti im sigurnost uz koju će oni znati da im se ovdje ništa loše neće dogoditi. Njihova loša iskustva i traume s kojima dolaze, trudimo se namiriti pružajući im ljubav", iskrena je Grozdana.

 

Cijeli članak pročitajte na index.hr.