Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

‘Surađujemo s više od tisuću kooperanata i želimo jačati proizvodnju domaćeg voća i povrća’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Alen Samardžić, izvršni direktor operacija u tvrtki ENNA Fruit, govori o izazovima distribucije te važnosti povezivanja primarne poljoprivredne proizvodnje i tržišta.

Alen Samardžić, izvršni direktor operacija u tvrtki ENNA Fruit, govori o izazovima distribucije te važnosti povezivanja primarne poljoprivredne proizvodnje i tržišta.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pandemija, a zatim i rat u Ukrajini snažno su utjecali na globalne opskrbne lance, a spirala loših vijesti nastavila se rekordnom inflacijom. U takvim uvjetima sve se više zaziva rast domaće proizvodnje hrane, odnosno samodostatnost.

O potencijalima Hrvatske u proizvodnji voća i povrća i logističkim izazovima distribucije robe kratkog vijeka trajanja od polja do stola, razgovarali smo s Alenom Samardžićem, izvršnim direktorom operacija u tvrtki ENNA Fruit.

Riječ je o vodećoj tvrtki u Hrvatskoj i regiji za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća koja surađuje s više od tisuću domaćih kooperanata.

Kada je tvrtka osnovana i kako je rasla do vodeće pozicije u Hrvatskoj u ovom sektoru?
ENNA Fruit je osnovana 2020. godine, kada smo preuzeli tvrtku koja se do tad bavila organizacijom proizvodnje i otkupom, s timom ljudi koji ima više od dvadeset godina iskustva u ovom poslu. Mi smo donijeli nove poslovne ideje i profesionalce koji su prije toga radili u drugim sektorima izvan poljoprivrede.

Fokus smo stavili na odnose s kooperantima kojima pomažemo u organizaciji proizvodnje. Želimo im biti partneri koji će im pomoći u različitim koracima proizvodnje; od odabira sorti, savjeta pri uzgoju te berbi pri čemu im pružamo informacije o tome što su zahtjevi tržišta, odnosno kupaca. Želimo da se oni fokusiraju na proizvodnju, dok im mi pružamo sigurnost kroz mogućnost garantiranog otkupa i uredno plaćanje. Upravo taj pristup, ali i činjenica da smo prepoznali kako tržište treba financijski i reputacijski snažnog partnera omogućilo nam je da brzo dođemo do vodeće pozicije na tržištu. Rast poslovanja posljedica je i širenja na tržište Srbije, Slovenije i BiH kao i ulaganja u modernizaciju. Ukupno, imamo više od 400 zaposlenih, a u sezoni se ta brojka značajno poveća.

Čime se sve bavi ENNA Fruit – od proizvodnje do prerade?
Naš primarni fokus je organizacija proizvodnje i otkup domaćeg voća i povrća. Cilj nam je povezati primarnu poljoprivrednu proizvodnju i tržište, odnosno naše glavne kupce, trgovačke centre. U tom lancu, nakon otkupa mi “odrađujemo” kalibriranje i sortiranje proizvoda, hlađenje, odnosno čuvanje robe pod određenim temperaturnim režimom, pakiranje i na kraju dostavu.

Imamo četiri otkupna centra u područjima s izraženom poljoprivrednom proizvodnjom to su Varaždin, Lozan, Donji Miholjac i Opuzen, te imamo logističko-distributivni centar u Dugom Selu. Uz to, u Slatini imamo pogon u kojem proizvodimo konzervirano voće i povrće – slatki i kiseli asortiman za niz privatnih marki gotovo svih vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, te za vlastiti brand Doora.


Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr.