Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Testirali smo kakvog je okusa lubenica sa soli. Evo zašto ovaj trend osvaja mreže

Foto: Index Native
Foto: Index Native

Vjerovali ili ne, lubenica je čest predmet zabune zbog svoje slatkoće te ljudi misle da je ona voće. Zapravo, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke te pripada povrću.

Vjerovali ili ne, lubenica je čest predmet zabune zbog svoje slatkoće te ljudi misle da je ona voće. Zapravo, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke te pripada povrću.

Foto: Index Native

Ako u svom okruženju imate osobu koja umače krumpiriće u sladoled, jede dinju i pršut ili peče piletinu s dodatkom meda, to pokazuje kako kombinacija slatko-slanih namirnica i nije novost.

U hrvatskoj lokalnoj kuhinji možda i nije toliko zastupljena, za razliku od, recimo, Dalekog istoka. Međutim, primjetno je kako se pojavljuje sve više mjesta koja na menijima nude slatko-slane kombinacije. Tako već danas možete isprobati croffle, waffle od lisnatog tijesta na koji se stavlja ananas, mango, kokos, ali i kokice u slanoj karameli. Tu su i druge varijante jela, npr. salata od kozica i jagoda, avokado i čokolada ili slana pita od gorgonzole i krušaka.

Slatko-slane kombinacije kao trend
Svoje mjesto na slatko-slanoj karti pronašla je i lubenica. Vjerovali ili ne, lubenica je čest predmet zabune zbog svoje slatkoće te ljudi misle da je ona voće. Zapravo, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke te pripada povrću.

Naime, prema botanici, sve povrće potiče iz dijelova biljaka kao što su stabljika, korijen i listovi. Tome ujedno pripadaju i jednogodišnje biljke kao lubenica. Voću zato pripadaju dijelovi biljke koji se razvijaju iz sjemenke ili cvijeta i potiču od višegodišnjih biljaka. 

Nisam botaničarka, pa ću se prikloniti onoj kuharskoj definiciji i za mene je lubenica voće jer je - slatka. Lubenica se u kuhinji već uobičajeno spaja s pršutom i balzamičnim octom, a nadodaje se i u salate s feta sirom. Iako je slatka, postoji dobar razlog zašto se kombinira sa slanim jelima, ali i sa solju.

Naime, osvježavajuća kriška hladne lubenice jedan je od većih ljetnih užitaka, a posipanje soli dodatno naglašava njezinu slatkoću. Lubenice, posebno one koje nisu dovoljno zrele ili nisu toliko sočne, imaju dašak gorčine i oporosti ispod slatkog soka. Dodatak soli prirodno probija gorke note pa se tako slatkoća još više ističe i postaje zvijezda zalogaja.

Da mi je netko prije nekoliko godina rekao da kušam istovremeno sol i lubenicu, reakcija bi bila kao početak Mackelmorove pjesme koja u ponavljajućem ritmu govori "What, what. What, what". Nakon što me TikTokov algoritam sve više počeo targetirati i pokazivati mi pozitivne i iznenađene reakcije ljudi, ovaj trend me zaintrigirao. Rekla sam samoj sebi - Ovo moram probati.

 

Cijeli članak pročitajte na index.hr