Testirali smo kakvog je okusa lubenica sa soli. Evo zašto ovaj trend osvaja mreže
Vjerovali ili ne, lubenica je čest predmet zabune zbog svoje slatkoće te ljudi misle da je ona voće. Zapravo, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke te pripada povrću.
Vjerovali ili ne, lubenica je čest predmet zabune zbog svoje slatkoće te ljudi misle da je ona voće. Zapravo, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke te pripada povrću.
Ako u svom okruženju imate osobu koja umače krumpiriće u sladoled, jede dinju i pršut ili peče piletinu s dodatkom meda, to pokazuje kako kombinacija slatko-slanih namirnica i nije novost.
U hrvatskoj lokalnoj kuhinji možda i nije toliko zastupljena, za razliku od, recimo, Dalekog istoka. Međutim, primjetno je kako se pojavljuje sve više mjesta koja na menijima nude slatko-slane kombinacije. Tako već danas možete isprobati croffle, waffle od lisnatog tijesta na koji se stavlja ananas, mango, kokos, ali i kokice u slanoj karameli. Tu su i druge varijante jela, npr. salata od kozica i jagoda, avokado i čokolada ili slana pita od gorgonzole i krušaka.
Slatko-slane kombinacije kao trend
Svoje mjesto na slatko-slanoj karti pronašla je i lubenica. Vjerovali ili ne, lubenica je čest predmet zabune zbog svoje slatkoće te ljudi misle da je ona voće. Zapravo, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke te pripada povrću.
Naime, prema botanici, sve povrće potiče iz dijelova biljaka kao što su stabljika, korijen i listovi. Tome ujedno pripadaju i jednogodišnje biljke kao lubenica. Voću zato pripadaju dijelovi biljke koji se razvijaju iz sjemenke ili cvijeta i potiču od višegodišnjih biljaka.
Nisam botaničarka, pa ću se prikloniti onoj kuharskoj definiciji i za mene je lubenica voće jer je - slatka. Lubenica se u kuhinji već uobičajeno spaja s pršutom i balzamičnim octom, a nadodaje se i u salate s feta sirom. Iako je slatka, postoji dobar razlog zašto se kombinira sa slanim jelima, ali i sa solju.
Naime, osvježavajuća kriška hladne lubenice jedan je od većih ljetnih užitaka, a posipanje soli dodatno naglašava njezinu slatkoću. Lubenice, posebno one koje nisu dovoljno zrele ili nisu toliko sočne, imaju dašak gorčine i oporosti ispod slatkog soka. Dodatak soli prirodno probija gorke note pa se tako slatkoća još više ističe i postaje zvijezda zalogaja.
Da mi je netko prije nekoliko godina rekao da kušam istovremeno sol i lubenicu, reakcija bi bila kao početak Mackelmorove pjesme koja u ponavljajućem ritmu govori "What, what. What, what". Nakon što me TikTokov algoritam sve više počeo targetirati i pokazivati mi pozitivne i iznenađene reakcije ljudi, ovaj trend me zaintrigirao. Rekla sam samoj sebi - Ovo moram probati.
Cijeli članak pročitajte na index.hr.