Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

Učimo od djece i ostavimo im bolji svijet!

Nakon odabira najboljih dječjih radova, dodjeljivanja nagrada najkreativnijim učenicima i školama, u suradnji s Jutranjim listom, izdali smo edukativnu knjižicu uz koju čitatelji dobivaju i naljepnice koje su dizajnirala djeca

Nakon odabira najboljih dječjih radova, dodjeljivanja nagrada najkreativnijim učenicima i školama, u suradnji s Jutranjim listom, izdali smo edukativnu knjižicu uz koju čitatelji dobivaju i naljepnice koje su dizajnirala djeca

Zagreb, 30. srpnja 2021. - Štedi energiju!


Ove dvije riječi mogu se iskoristiti u brojnim životnim situacijama. Primjerice, za vrijeme nogometne utakmice kada trener savjetuje igračima da čuvaju snagu za završne minute ili, pak, tijekom besmislene rasprave kada jednostavno nije potrebno trošiti više riječi na sugovornika. No, vjerojatno se najviše mogu čuti u kućanstvu kada roditelji, ili možda djeca, opominju ukućane da razumnije troše vodu, struju ili plin. U takvoj situaciji te dvije riječi mogu imati jako,
jako veliki utjecaj.
Naime, prema podacima Nacionalnog portala energetske učinkovitosti, kućanski uređaji sudjeluju s više od 20 posto u ukupnoj potrošnji energije u kućanstvu, no malim promjenama se dobar dio te energije može uštedjeti. Ukoliko ostavite monitor od računala upaljen cijelu noć potrošit ćete struje koliko je dostatno za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici. Nadalje, ako zatvorimo vodu dok peremo ruke ili zube moguće je uštedjeti i do 5 litara vode po osobi dnevno. Ima tu još sličnih malenih trikova pomoću kojih je moguće ušparati energiju kao što je, recimo, postavljanje aluminijske folije na zid iza radijatora čime će se toplina zadržati u prostoriji.
Ne moramo ni napomenuti kako je ovim malim promjenama moguće uvelike uštedjeti novac na računima. Prosječno kućanstvo samo na uređaje u funkciji “stand by” mjesečno potroši od 30 do 50 kuna što znači da ako preko noći isključite iz struje laptop, televizor ili mikrovalnu možete smanjiti račune za taj iznos!
Iako su roditelji ti koji plaćaju račune, zapravo su djeca ključni članovi kućanstva koji mogu napraviti veliku promjenu ka uštedi energije jer će i ona jednoga dana odrasti te imati priliku primijeniti sve što su naučili u svom budućem kućanstvu.
Upravo zato je Prvo plinarsko društvo (PPD) povodom svog 20. rođendana u suradnji s udrugom Lijepa naša organiziralo ekološko-kreativni nagradni natječaj “Štedi, štedi jer energija puno vrijedi”.

Nakon dodjeljivanja nagrada najkreativnijim učenicima i školama, u suradnji s Jutranjim listom, izdali smo edukativnu knjižicu uz koju čitatelji Jutarnjeg 30. srpnja dobivaju i naljepnice koje su dizajnirala djeca.

Nadamo se da će dječji radovi i njihove poruke potaknuti mnoge od nas da usvoje korisne navike koje će iza nas ostaviti bolji svijet generacijama koje dolaze!