Logo Novosutra
Logo Good Company
Logo Enna Logo PPD
Logo Novosutra

VTTI i ENNA potpisali sporazum o zajedničkom ulaganju u Luci Ploče

ENNA i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

ENNA i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Zagreb, 31. listopada 2016. - Radi se o jednoj od najvećih privatnih investicija u Republici Hrvatskoj čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol.

VTTI, globalni nezavisni operator za energetsko skladištenje i Energia Naturalis Holding (ENNA) potpisali su ugovor kojim VTTI stječe 70% Adriatic Tank Terminala (ATT) u Luci Ploče, glavnoj jadranskoj luci za brodove dubokog gaza. VTTI i ENNA zajedno će proširiti i upravljati novoizgrađenim terminalom u Luci Ploče. Provedba ove transakcije podliježe završnim preduvjetima, što uključuje i regulatorne uvjete. VTTI će upravljati novoizgrađenim kapacitetima spremnika za bijele derivate (CPP) te će izgraditi i upravljati dodatnim kapacitetima, uz značajne nove kapacitete za skladištenje ukapljenog naftnog plina, pri čemu će se koristiti najnovija tehnologija.

Prva faza ATT-a već je dovršena: u rujnu 2016., dovršena je izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate.  Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta,  kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

Ovaj će rastući terminal imati važnu stratešku ulogu u jačanju sigurnosti opskrbe energijom u regiji. Također, nadopunjavat će primarnu lokaciju i područje dubokog gaza Luke Ploče, sa značajnim dodatnim skladišnim kapacitetima za bijele derivate i ukapljeni naftni plin.

Terminal će ispunjavati najviše sigurnosne standarde i koristiti protupožarne tehnologije i tehnologije za obradu para ugljikovodika, koji su u skladu s najnovijom svjetskom i europskom regulativom u području sigurnosti i zaštite okoliša.

Rob Nijst, predsjednik uprave VTTI-a, izjavio je: “VTTI s velikim zadovoljstvom ulazi na jadransko tržište, uz podršku našeg partnera u ovom zajedničkom pothvatu.  Objekt će pridonijeti energetskoj trgovini u regiji tako što će se izgraditi siguran i učinkovit terminal. U bliskoj budućnosti grad Ploče i regija još će se brže razvijati a mi smo tu da tome osiguramo podršku.

Pavao Vujnovac, predsjednik uprave ENNA-e, rekao je: “Drago nam je da smo u Hrvatsku doveli pouzdanog i jakog partnera s kojim imamo odličnu suradnju. Zajednički ćemo raditi na razvoju potencijala Luke Ploče kao jake mediteranske luke. I ovom investicijom, kao i ostalima, potičemo razvoj hrvatskih resursa kako bismo ostvarili utjecaj u regiji i poboljšali kvalitetu života zajednice u kojoj djelujemo.”

Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti RH. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.

Dolazak partnera kao što je VTTI u Republiku Hrvatsku jasan je znak najvećim svjetskim investitorima da u Hrvatskoj mogu naći ozbiljne partnere te ući u veliki projekt.

Gradnja suvremene luke pokreće razvoj cijeloga područja, koje novim zapošljavanjem i novim projektima stvara perspektivu budućega razvoja.

Web stranicu zajedničkog projekta možete vidjeti ovdje: www.adriatictankterminal.com . Na njoj se nalazi i vrlo zanimljiv i informativan video koji objašnjava projekt.

LUKA PLOČE

Luka Ploče jedna je od najznačajnijih strateških luka dubokog gaza u srednjem Jadranu. Njezina odlična prometna povezanost i povoljna geostrateška pozicija čine ju prirodnim čvorištem, čime se omogućava učinkovita povezanost između Jadrana, Mediterana i središnje Europe.

Trenutno se gradi pristanište dubokog gaza koje će većim brodovima omogućiti pristanak u luku, te time otvoriti jadransko tržište svjetskoj energetskoj trgovini.

ATT – izvrsna povezanost

ATT je izravno povezan s paneuropskim koridorima, te povezuje sva značajna odredišta u balkanskoj regiji, a povezan je i s nacionalnom mrežom autocesta. Isto tako, ATT je povezan s međunarodnom željezničkom mrežom  čime se otvara zaleđe Balkana (tj., Bosna i Hercegovina, Srbija i dalje).

O VTTI-ju

VTTI je brzorastući neovisni operator za energetsko skladištenje u cijelom svijetu. Poduzeće je osnovano 2006., a danas osigurava 8.7 milijuna m3 kombiniranih skladišnih kapaciteta na 5 kontinenata. Taj će se kapacitet u budućnosti povećati kako se radi na novim projektima.

O ENNI

Energia naturalis (ENNA) je holding kompanija koja ulaže u sektore energetike, infrastrukture i logistike. Tvrtke u sastavu grupe posluju u zemljama srednje i istočne Europe.

ENNA u svom vlasništvu ima 20-tak tvrtki, od kojih su najpoznatije okupljene u PPD grupu i bave se trgovinom, distribucijom i opskrbom prirodnim plinom. Kompanija je vlasnik 25% dionica Luke Ploče.